نقد-سربال تلویزیونی -یادداشت
یزدفردا -م-کریمی:چند سالی است که رویکرد صدا وسیما نسبت به فیلمهای تاریخی-مذهبی تغییرات عمده ای پیدا کرده است.این تحول با مجموعه بیادماندنی امام علی (ع) آغاز شدوپس از آن تنهاترین سردار(امام حسن(ع))،ولایت عشق(امام رضا(ع))،مسافر ری(عبدالعظیم حسنی) ودر این روزها سریال یوسف پیامبر،سیر تکاملی آثار تاریخی- مذهبی را در رسانه ملی ایران طی می کند.مجموعه دیگری به نام مختارنامه که مربوط به وقایع پس از عاشورا وقیام مختار است،در حال ساخت است.که سومین اثر تاریخی داوود میرباقری پس از امام علی (ع) ومسافر ری می باشد.
مجموعه "يوسف پيامبر" داستان زندگي اين پيامبر را از زمان تولد تا ميانسالي روايت ميکند و جمعهها از شبکه يک پخش می شود. فيلمبرداري اين پروژه 40 قسمتي از اوايل خرداد 83 شروع شد وبنا به گفته تهیه کننده آن هزینه ای بالغ بر شش میلیارد تومان در بر داشته است.در این مجموعه بیش از 180 بازیگر ایفای نقش داشته اند.
گرچه در مقایسه با سایر آثار تاریخی جهان این مجموعه در رده های پایین قرار میگیرد،لیکن با توجه به بضاعت سینمای ایران در خور تقدیر است.در ساخت اینگونه موضوعات شاید درصد بالایی از موفقیت مجموعه منوط به طرحی صحنه وبهره گیری از جلوه های ویژه باشد.در(یوسف پیامبر) برای ساخت دکورهای مربوط به زمان مصر باستان دقت فراوان بکار رفته و بناهای عظیمی تهیه شده است ولیکن حرکات دوربین آنچنان که بایدوشاید نتوانسته است این شکوه وعظمت را در ذهن بیننده منعکس کند.که این نقصان بخاطر نبودامکانات تصویربرداری پیشرفته در کشور می باشد!
سریال یوسف پیامبر دو بعد تاریخی وقرآنی دارد که در هیچکدام از این دو حیطه حق مطلب بخوبی ادا نشده است وبه عبارتی ذهن بیننده در طول سریال از این شاخه به اون شاخه می رود!!شیوه نوشتاری فیلمنامه آنچنان دلچسب نیست.تقریبا تمامی بازیگران چه مرد وچه زن از یک شیوه بیان استفاده می کنندو نوع کلمات بکار رفته در دیالوگهای اکثریت شخصیتها یکسان است بطور مثال در مورد دوران کودکی یوسف دیالوگهای او باورپذیر نیست هرچند كه او یك پیامبر است،ولی باید ویژگیهای یك كودك را داشته باشد! که این یک ضعف تلقی می شود.
در چنین مجموعه هایی از آنجا که بیننده یک ذهنیت قبلی نسبت به داستان سریال دارد،آنچه بر صفحه تلویزیون نمایش داده می شود در حقیفت تثبیت کننده ذهنیت فرد است وعملا با ساخت فیلم در مورد یک شخصیت مذهبی یا تاریخی ،عرصه را برای پویایی ذهن بیننده مسدود می کند.!چرا که اولا بیننده فکر می کند آنچه نمایش داده می شود واقعیت کامل وبی عیب ونقص است ثانیاً در کشور ما رسم بر این است که اگر در مورد شخصیتی فیلمی ساخته شد دیگر در مورد آن موضوع اثری ساخته نخواهد شد.هر چند آن مجموعه ساخته شده ضعیف ودر سطحی پایین قلمداد شود.!
در یکی از نقدهایی که بر این مجموعه نگاشته شده بود چنین عنوان شده بود که برخي بخشهاي "يوسف پيامبر" بر اساس روايتهاي جعلي خلق شده است!!و در ادامه به موضوعاتی خاص اشاره شده بود که در این سریال بازسازی شده است مواردی همچون:اینکه کاروانیان به هیچ وجه حضرت یوسف را درغل و زنجیر نکرده بودند. یا: بر طبق فرمایشی از امام محمدباقر(ع) و ابن عباس آیاتی از قرآن تایید می کند که مادر حضرت یوسف(ع) زنده بوده است و با خاندان حضرت یعقوب(ع) ، به مصر منتقل شده است اما در سریال حضرت یوسف مادر یوسف(ع) فوت کرده است.
ودر مورد تفاوت سنی یوسف وزلیخا اینچنین توجیه می شود: زمانی که حضرت یوسف (ع) وارد کاخ پوتیفار ، حاکم تپس می شود زلیخا حدود 10 سال و یوسف(ع) 12 سال سن دارند . در صورتی که در سریال کاملاً بر خلاف این ذکر شده و بیان گشته است. بنابراین وقتی یوسف (ع) 22 ساله بوده است ، زلیخا زنی 20 ساله بوده که عشق و شهوت یوسف را در دل مخفی نگه داشته بود. اما در سریال زلیخا به جای زنی 20 سال ، یک زن حدود 60 سال نمایش داده می شود.!!
نویسنده در پایان متذکر می شود: هزاران شک وتردید دیگر در سریال حضرت یوسف (ع) وجو دارد که اکثراً تحریف شده از طرف مسیحیت و یهود هستند . آیا باید سریالی که از یک پیامبر در کشور اسلامی مثل ایران پخش می شود و قرآن سرلوحه حکومت است بنا بر روایات یهود و میسحیت باشد یا طبق گفته قرآن و امامان و روایات ما ؟؟؟
بهر حال این مجموعه طرفداران زیادی را بخود جذب نموده است وبنابر گفته اکثریت بیننده ها ،جذابیت آن بیشتر مربوط به روند تاریخی وکشمکش هایی است که در موضوعات مختلف در بین شخصیت های فیلم روی میدهد وبرای بیینده ها تازگی دارد.
ذکر نقاط ضعف این مجموعه ،کتمان ارزش این مجموعه نیست ولی تامل وبررسی کاستی ها باعث خلق آثار بهتری در آینده خواهد شد.انشاالله.
یزدفردا
-
نویسنده : یزد فردا
-
منبع خبر : خبرگزاری فردا
http://www.yazdfarda.com/news/af/14086/
جمعه 24,ژانویه,2025